• Wij bieden onze klanten competitieve en milieuvriendelijke totaaloplossingen voor hun motoren en energiebehoeften.
   
 
 • Als exclusieve Caterpillar dealer in België en andere landen, verzorgen wij verkoop, service en onderhoud van generatoren, UPS-systemen en motoren.
   
 
 • Eneria behoort tot de Groupe Monnoyeur, zoals Bergerat Monnoyeur, Aprolis en Magellan.
   
 
 • Als specialist in hernieuwbare energie en energie-efficiëntie, werken wij voornamelijk in energietransitie.
   

Groupe Monnoyeur: 100 jaar bouwen aan de toekomst

Groupe Monnoyeur is een onderneming met 65000 werknemers en is de marktleider in materiaaldistributie en dienstverlening voor de industrie en bouwsector.
Groupe Monnoyeur is sinds 1929 concessiehouder van Caterpillar. Ze verdeelt, verhuurt en onderhoudt alle producten en verzorgt de dienstverlening om de klanten te ondersteunen, zowel in België als in het buitenland.

Bekijk het CSR Verlag 2020Elke dag worden de medewerkers van Eneria gedreven door waarden die diep verankerd liggen in de cultuur van elke onderneming van Groupe Monnoyeur.

Reeds 100 jaar staat Groupe Monnoyeur aan de zijde van haar klanten. Ze wist te anticiperen, zich aan te passen, de nodige financiële en menselijke investeringen te doen, risico’s te nemen om haar vakkennis te versterken en de tevredenheid van alle klanten in alle landen zeker te stellen.

Nos valeurs

En savoir plus En savoir plus En savoir plus En savoir plus En savoir plus


Geschiedenis2012: Voortbouwend op haar geslaagde windcentraleprojecten, scherpt Groupe Monnoyeur haar aanwezigheid in de wereld van de hernieuwbare energie aan door het oprichten van een nieuwe dochteronderneming: Eneria-REN. Ze is vooral actief in het opzetten van methaniserings- en vergassingsprojecten.


Nadat Bergerat Monnoyeur uitgroeide tot dé specialist in de verkoop van bouwmachines, zette het bedrijf in diezelfde jaren zijn eerste stappen op de veelbelovende markt van de kortetermijnverhuur van bouwplaatsmateriaal.
 • 1997: Bergerat Monnoyeur neemt Slevmi over (ondertussen gekend als Bergerat Monnoyeur Location) en breidt nog verder uit.
 • 2005: Bergerat Monnoyeur wordt de concessiehouder van Caterpillar in België en Luxemburg.


Bergerat Monnoyeur is nummer één in de verkoop van machines voor openbare werkzaamheden en is in vele sectoren aanwezig, zoals in handling en de energiesector. De onderneming blijft verder diversifiëren en reorganiseert haar activiteiten.

1994: De onderneming wordt de Groupe Monnoyeur en splitst de activiteit “Uitrustingsgoederen” op in:

 • “Bergerat Monnoyeur Travaux Publics”, dat in 2001 “Bergerat Monnoyeur CAT” geworden is, omdat het klantenbestand diversifieerde en van uiteenlopende sectoren afkomstig was, zoals openbare werkzaamheden, de landbouw, de industrie, de bouw, enz.
 • “Bergerat Monnoyeur Energie”, omgedoopt tot “Eneria”, dat motoren en generatoren van het merk Caterpillar verkoopt.
 • “Bergerat Monnoyeur Manutention”, omgedoopt tot “Aprolis”, dat heftrucks van het merk Caterpillar verkoopt.
 • “Bergerat Monnoyeur International”, ondertussen “Magellan” geworden, dat in Algerije uitrustingsgoederen van internationale merken verkoopt samen met “Bergerat Monnoyeur Algérie”, net als in Roemenië samen met “IPSO”.


In een gunstige economische context organiseert het bedrijf zich en zet het zijn vakkennis in om zijn naverkoopdienst te verbeteren en aan de specifieke vragen van zijn klanten te voldoen. Het bedrijf opent meer regionale werkplaatsen en gaat van start met zijn eerste gespecialiseerde werkplaatsen (scheepsmotoren, heftrucks, verrijdbare kranen).

De crisis van de jaren 80 treft de sector van de openbare werkzaamheden, maar dankzij de kwaliteit van de service blijft het bedrijf verder groeien.

1981: Bergerat Monnoyeur wordt de hoofdverdeler voor Caterpillar in Algerije. De groep breidt haar activiteiten uit in de handling- en energiesector.

Bergerat Monnoyeur vergezelde in die tijd Caterpillar ook op nieuwe terreinen in Polen en Roemenië.

In die tijd was het Caterpillar-materiaal ongeëvenaard in Europa. Terwijl ze hun klanten hoogwaardig materiaal aanbieden dat perfect aan hun behoeften voldoet, bouwen Henry Bergerat en Francis Monnoyeur hun dienstenaanbod sterk uit dankzij een belangrijke strategische troef: een plaatselijke naverkoopdienst die de klanten alle wisselstukken levert die ze voor hun activiteiten nodig hebben.

 • 1938: In Toulouse wordt het eerste plaatselijke filiaal geopend. In Frankrijk geniet Bergerat Monnoyeur stilaan een zekere reputatie in de verkoop van bouwmachines van het merk Caterpillar.
 • Tot in de jaren 60 blijven beide vennoten hun regionale aanwezigheid versterken en openen nieuwe vestigingen in Bordeaux, Nancy, Marseille en Lille.

Begin vorige eeuw, toen Frankrijk de deur naar het industriële tijdperk wagenwijd openzette, voerden Franse bedrijven hun materieel in uit Engeland, het land dat als enige koploper was in de industriële revolutie.

 • 1906: Henry Bergerat, een visionair ondernemer, richt in Frankrijk het bedrijf “Hy. Bergerat & Cie” op samen met zijn neef Francis Monnoyeur. Het bedrijf importeert machines van wereldwijd vermaarde fabrikanten.
 • 1929: Francis Monnoyeur ondertekent een contract waarmee het bedrijf de exclusieve verdeler van de Caterpillar Tractor Company wordt in Frankrijk.
top